Press "Enter" to skip to content

Revolta minerilor se extinde. Peste 1.000 de oameni la proteste!

În a șasea zi de protestele din Valea Jiului, peste 70 de mineri se află încă în subteran și alți peste 1000 de oameni protestează la suprafață, fiind vorba de mineri care nu au mai intrat în schimb, familiile lor și ale celor blocați în subteran, dar și locuitori din Valea Jiului.

Nici până la această oră, ministrul Energiei Virgil Popescu, sau prim-ministrul Cîțu, nu au stat de vorbă cu minerii de la Complexul Energetic Hunedoara.

O parte dintre minerii care protestează în subteranul Minei Lupeni din Valea Jiului au anunţat, aseară, că vor intra în greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate prin negocieri între liderii sindicali şi administraţia CEH.

„Am discutat cu colegii mei care se află în subteran şi mi-au transmis că cel puţin 10 dintre ei sunt dispuşi să intre în greva foamei, de luni, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate. Oamenii cer plata integrală a salariilor pe luna ianuarie şi restanţele la tichetele de masă şi transport, acestea fiind întârziate de 10 luni de zile”, a declarat duminică preşedintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn, citat de Agerpres.

Suma necesară pentru plata la zi a restanțelor băneşti – salarii, tichete de masă şi transportul la locul de muncă – este de circa 18 milioane de lei, potrivit aprecierilor făcute de directorul general al CEH, Samuel Dioane.

România Actualitrăți:  200 de mineri au protestat în această dimineață în fața sediului din Petroșani al Complexului Energetic Hunedoara, nemulțumiți de întîrzierea salariilor, care trebuiau plătite la 15 februarie.

Și în curtea Termocentralei Mintia, care este oprită de joi noaptea, au protestat cîteva zeci de energeticieni, iar în subteranul minei Lupeni apoape 70 de mineri s-au auto-blocat în galerii de marți noapte și unii dintre ei amenință cu greva foamei, dacă nemulțumirile lor nu vor fi soluționate.

Între timp, la București, o delegație a administrației și a sindicatelor are astăzi mai multe întîniri la ministerul energiei și la ministerul muncii, pentru a urgenta unele aspecte tehnice legate de ordonanța prin care cei peste 4000 de angajați de la Complexul Energetic Hunedoara vor fi plătiți de la Ministerul Muncii în următoarele trei luni. Protestatrii sunt nemulțumiți de această situație și cer nu doar salariile neîncasate, ci și drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă, dar pe care nu le-au primit în ultimele zece luni, cum ar fi decontarea transportului și tichetele de masă.

95 Vizualizări

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger