Press "Enter" to skip to content

Minerii care protestează în subteran au nevoie de ajutor medical

Spread the love

 

UPDATE:

Minerii care protestează în subteranele minelor Paroșeni și Uricani au în continuare nevoie de ajutor medical. Alti patru  dintre minerii care s-au blocat încă de lunea trecută în subteranele celor două unități miniere au ajuns la spital.

 

Principala cauză pentru care bărbații, angajați ai minelor Paroșeni și Uricani au fost preluați de ambulanțe este tensiunea arterială mult prea mare.

Luni dimineață, trei angajați ai minei Paroșeni au avut nevoie de îngrijiri medicale și au ajuns la spital.

Duminică seară, tot pe mâna medicilor a ajuns un miner de la mina Uricani.

În total,  numărul minerilor protestatari care au avut nevoie de tratament din cauza problemelor medicale apărute ca urmare a protestului din subteran se apropie de 15. Majoritatea celor care au acuzat tensiune și glicemie mărită s-au întors, după ce au primit îngrijiri medicale, în subteran.

Alți patru mineri protestatari au ajuns la spital


——–

 

Peste 100 de mineri din Valea Jiului continuă să protesteze, blocați în subteran, pentru a şaptea zi. Este vorba despre angajați ai minelor Paroșeni și Uricani, exploatări de cărbune care urmează să se închidă în luna decembrie.

Minerii au trecut la un protest extrem, disperați că își pierd locurile de muncă, fără să beneficieze de măsurile de protecție socială, stabilite prin programul de închidere a celor două exploatări. Ordonanța care prevedea acordarea de salarii compensatorii minerilor disponibilizați a expirat. În lipsa unui Guvern cu atribuții depline, o nouă ordonanță nu poate fi emisă. Totuși, minerii așteaptă o rezolvare din partea Guvernului.

Ieri, în urma discuțiilor cu prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, minerii nu au putut fi convinși să renunțe la protest.
În urma ședinței Comisiei de dialog social de la prefectura Hunedoara s-a convenit ca o parte dintre minerii disponibilizați de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului să fie preluați la Complexul Energetic Hunedoara, problema salariilor compensatorii neputând fi tranșată.

„Avem două cerințe clare. Transferurile minerilor la celelalte exploatări și Ordonanța 36 (n.r. cea cer prevede acordarea salariilor compensatorii). Ambele revendicări le vrem rezolvate odată. Odată! Nu pe rând. Deci, dacă vor veni amândouă odată și va veni o persoană care este capabilă să ia o decizie noi vom debloca situația. Vom ieși din mină”, i-a spus un miner prefectului județului Hunedoara, la întâlnirea de la Mina Paroșeni. 

 

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *