Press "Enter" to skip to content

Managementul lui Boza umflă facturile la energie?! Boza: „E secret. E confidenţial. Sunt informaţii care nu trebuie făcute publice”

Spread the love

Managementul lui Boza umflă facturile la energie?! Boza: „E secret. E confidenţial. Sunt informaţii care nu trebuie făcute publice”

La sfârşitul anului 2017, CEO avea în conturi 288 milioane de lei. Cu aceşti bani, ar fi putut să cumpere toate certificatele aferente anului 2017, certificate care costă acum în jur de un miliard de lei, şi intrau în 2018 fără obligaţii.  Pentru că nu s-a vrut, (trebuia să fie pe profit CEO, pentru că… indemnizaţii variabile), în 2018 administraţia Boza a trebuit să cumpere de 500 de milioane de lei, certificate de carbon rămase necumpărate pentru 2017, când şi preţurile pe certificat începuseră să crească. Şi asta, pentru că nu au folosit cele 288 milioane de lei,de-aia!

Deci, până în aprilie 2018 managementul CEO a trebuit să irosească 500 milioane de lei ca să achite cota de carbon abia pentru 2017. În 2018, CEO avea deja un handicap de 500 de milioane de lei şi, şefii CEO au mai avut nevoie de un miliard pentru certificatele pe 2018. Problema s-a  rezolvat cu un imprumut de 500 milioane de lei şi împrumuturi în natură – certificate CO2, de la firme mai deştepte cum este ELCEN. Pentru 2019, aflăm că administraţia Boza nu cumpărase niciun certificat pe 2019. Că, de unde bani? Din salariile consilierilor, ai secretarelor de CS, ai inspectorilor sociali, ai directorilor de carieră cu carnet de partid, ai lipitorilor de afişe de prin CEO? Nu, nici pomeneală, Boza se gândeşte să facă alt împrumut.

E de înţeles că dacă le păsa, cât de puţin, şefilor CEO, de această companie, nu ar mai fi avut nevoie ca în zilele noastre să facă un împrumut de jumătate de miliard de lei şi nici să ia pe credit certificate de la firme ale căror şefi s-au dovedit a fi responsabili. De asemenea, nu ajungeau, în august 2019, să cumpere certificate aferente lui 2018. La acest moment, CEO a înregistrat deja o întârziere de patru luni pentru cumpărarea certificatelor de carbon aferente anului 2019.

Rămâne întrebarea: cine a generat nesiguranţa energetică şi din cauza cui trebuie ca toţi consumatorii de energie electrică să achite ideile manageriale ale şefilor CEO, în factura de energie? Pentru că, cineva are această idee: găurile din managementul lui Boza, Bălăşoiu, Vişan & Compania, să fie astupate cu banii contribuabililor.

Să nu mai vorbim de prejudiciile de 40 de milioane de euro, de bani pentru piuliţe, scoabe sau transport şi salopete în minerit. De salariile de nejustificat pe care şi le-au aprobat membrii Directoratului şi Consiliul de Supraveghere. Toate astea se regăsesc în rapoarte verificatorilor guvernamentali şi sub nasul DNA şi a altor instituţii abilitate.

Şi acum, citiţi şi vă cruciţi:

“Complexul Energetic Oltenia ar putea beneficia de sprijin pentru plata certificatelor de emisii sub forma unor contribuţii în factura de energie, însă acest ajutor de stat trebuie aprobat de Comisia Europeană, a declarat, pentru Agerpres, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Există un grup de lucru la Ministerul Energiei care discută un plan pentru a solicita Comisiei Europene aprobarea unui ajutor de stat. Ideea este că avem nevoie de CE Oltenia pentru funcţionarea sistemului energetic, iar CE Oltenia este afectat de creşterea preţului cu certificatele de emisii, astfel că trebuie să găsim o soluţie. Eu o văd ca un fel de servicii de sistem, dar nu ştiu încă stadiul discuţiilor de la Ministerul Energiei”, a spus Chiriţoiu.

Anterior, surse din sectorul energetic au afirmat, că acest ajutor de stat ar putea fi acordat printr-o contribuţie în factura la energie, pe care să o plătească toţi consumatorii, după modelul certificatelor verzi.

Întrebat dacă este posibilă introducerea unei astfel de contribuţii în factură, Chiriţoiu a precizat că, atâta timp cât ajutorul de stat este aprobat şi acordat în mod legal, pentru instituţia pe care o reprezintă nu este importantă provenienţa banilor.

„Odată ce acceptăm că se poate da un ajutor către companie, cum se plăteşte acel ajutor, că e direct din bugetul ministerului A sau B sau se pune o taxă pentru populaţie, pentru noi este un subiect secundar, nu ne priveşte pe noi, adică nu mai este o problemă de ajutor de stat. Problema din punctul de vedere al ajutorului de stat este ce bani primeşte CE Oltenia, nu sursa banilor. Niciuna dintre variante nu ar ridica probleme din punctul nostru de vedere, atâta timp cât ajutorul de stat este aprobat”, a susţinut preşedintele Concurenţei.

El a adăugat că această schemă va avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene şi, de obicei, astfel de proceduri sunt de durată.

„Putem, mai uşor, să mergem pe calea deja bătătorită. Să dăm ajutoare pentru clienţi, pentru cei care cumpără electricitate scumpă, ca urmare a creşterii preţurilor certificatelor de emisii”, a arătat Chiriţoiu.

În urmă cu o săptămână, Sorin Boza, directorul general al CE Oltenia declara, pentru AGERPRES, că producătorul de energie a finalizat un document pe care îl va trimite pentru aprobare Comisiei Europene şi care prevede o schemă de sprijin pentru plata certificatelor de emisii aferente acestui an.

El a precizat că anul acesta certificatele de emisii pe care trebuie să le plătească pentru emisiile poluante sunt de 1,6 miliarde de lei, faţă de 1,45 miliarde de lei anul trecut.

„Îi vom plăti, pentru că o neplată înseamnă sfârşitul. Vom vedea dacă vom lua din nou un credit. Lucrăm la schema de ajutor, la schema de sprijin. Încă nu avem semnale de la Bruxelles, acum am terminat-o”, a precizat Boza.

Totodată, întrebat ce prevede această schemă şi dacă este vorba despre piaţa de capacitate, el a susţinut: „Este un document secret. Piaţa de capacitate nu intră pe schema de ajutor. Nu pot să spun mai multe, este deocamdată un document confidenţial. Ca nicio idee, nu pot să spun nimic. Este un document confidenţial pentru că aşa trebuie să fie momentan. Pentru că acest document conţine multe informaţii care nu trebuie să fie publice”.

De asemenea, întrebat de ce are nevoie CE Oltenia de ajutor de stat, el a răspuns: „Nu este vorba de ajutor de stat, ci de o schemă de sprijin”.

Schema de sprijin este echivalentul unui acord-cadru prin care poate fi acordat ajutor de stat mai multor companii.

În această primăvară, pentru a plăti toate certificatele de emisii aferente anului trecut, CE Oltenia a contractat credite de 500 de milioane de lei de la şase bănci, cu garanţii de stat.

În aprilie, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că producătorul de energie pe cărbune ar fi intrat în insolvenţă dacă nu ar fi putut lua creditul pentru plata certificatelor de emisii şi în acest moment compania este foarte vulnerabilă la noi scumpiri ale certificatelor şi la impredictibilitatea pieţei, astfel că Guvernul vrea să notifice la Bruxelles o schemă de sprijin pentru următorii ani.

„Ca atare, conform memorandumului aprobat în Guvern, care prevedea ca primă măsură acest credit, iar, ca a doua măsură, vom creiona o schemă pe care o vom notifica Comisiei Europene, potrivit căreia, pentru o perioadă de patru-cinci ani, diferenţa pe care piaţa nu o internalizează să fie o schemă de sprijin”, a arătat Vişan.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *