Press "Enter" to skip to content

Fermierii, încurajați să se asocieze în cooperative

Spread the love

Cooperativele revin la modă. Nu este vorba, însă, de unitățile comuniste, ci de structuri în care să se asocieze fermierii. Prin aceste forme de asociere, fermierii sau producătorii agricoli pot să-și valorifice mai ușor produsele. 

Peste 200 de fermieri au participat, azi, la o conferință, al cărei obiect a fost încurajarea asocierii în cooperative agricole sau grupuri de producători. Conferința a fost organizată de EGIS România, companie cu experiență în consilierea fermierilor, care oferă consultanță pentru 10.000 de producători agricoli cu scopul final al înființării a 350 de cooperative agricole, din care minim 8 grupuri de producători locali în toate regiunile de dezvoltare ale României. „La nivelul regiunii Sud-Vest, din care și județul Gorj face parte, vor fi oferite servicii de consultanță către 1190 producători agricoli cu scopul final al înființării a 45 de cooperative agricole, din care minim un grup de producători locali. Conform datelor Eurostat, în momentul de față în Uniunea Europeană, dintr-un total de aproximativ 10,8 milioane de ferme, aproximativ 3,6 milioane sunt situate în România, reprezentând circa 33,3% din total. Dacă dimensiunea medie la nivelul UE a unei ferme este de 16,1 hectare, în România aceasta este de numai 3,5 hectare, adică de peste patru ori mai mică față de media europeană”, spune Marinela Strâmbulescu, reprezentant Egis.

Producătorii au văzut metoda asocierii, ca pe o variantă ce i-ar ajuta să-și vândă marfa mai ușor: „Pentru noi este un sprijin, pentru că produsele noastre nu sunt apreciate la adevărata valoare. Așa, am putea să vindem și noi la marile lanțuri de magazine. Și am trece și de samsari, care se folosesc de munca noastră”, spune unul dintre fermierii prezenți în sală, care a accesat fonduri, să-ți dezvolte afacerea din mediul rural.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *