Press "Enter" to skip to content

EDITORIAL| Doar mortului să-i ceri bun simţ! Condiţii pentru un om viu

Spread the love

Care e ţelul fiecărui individ în societate? Să-şi depăşească, în primul rând, condiţia. E un drum sinuos.  Cu încercări repetate. De cele mai multe ori, cu sacrificii şi muncă în aceeaşi singură direcţie.

Ce vedem de trei decenii, că ne trebuie un oarecare reper, vedem astfel de reuşite dar având la bază înşelăciunea în cea mai hâdă formă a ei.

Sacrificiul a devenit compromis, munca – ore nelimitate pe netmanipulare, cititul e cringe, poezia, o prostie, bunul simţ… o ruşine, o caracteristică a unui mort.

Ceea ce e falnic şi bun de preţ, e tupeul şi setea de putere. Dacă te uiţi în hăul nesfârşit de trăiri şi decizii, în locul în care ar trebui să-ţi stea zestrea primului plâns  şi râs, vezi  fundul gol al unei găleţi sparte la extremitate

Fără nicio patimă politică pot spune că am trăit o astfel de întâmplare. În ce fel?  De spectator orb ca o cârtiţă, scos fără să vrea în oribilul prezent.

Şi acum , să explic: Denisa Şuţă, director la Muzeul „Contsantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

Zoaie au curs pe Chepeneag, căci n-avea direcţie, practic. Nici sediu. Doar o hârtie şi pe foaie, nişte bani. De la PSD.

Povestea se repetă,  odată cu săltarea lui Orban de către Iohannis în coşul de baschet. Liberalii pun oameni în posturi, în stânga şi-n dreapta. Printre care şi Denisa. Alegerea o fi fost sau n-o fi fost sănătoasă, modul în care…. e de memorat.

Face domnul Vîlceanu o oprire. Îi dezarmează pe ziarişti, taman în drumul coerent al unei zile. Le zice să lase tehnologia în scaune. şi să urce în birou la o consfătuire de elită. Să vină ziariştii cu propuneri pentru postul de director al noului vechi muzeu al bietului Brâncuşi.

Curg ideile şi propunerile, laolaltă.

După, Vîlceanu iese ţanţoş pe TV si zice:”M-am sfătuit. Şi cu şi cu. Presa  şi societatea civilă (?). Şi a ieşit Denisa Şuţă, director.

Ştire: Denisa Şuţă, consilier judeţean şi purtător de cuvânt al PNL Gorj, a fost numită în funcţia de director al Muzeului „C. Brâncuşi” şi va ocupa această funcţie în mod interimar….

Cum s-ar fi dorit să fie consfătuirea deputatului Vîlceanu: de culise, să se poarte în penumbră- să iasă doar ideea de democraţie fie ea şi subnutrită, promovată de parlamentar în procedeul „ridică-te tu, pesedistule, să mă aşez io, penelist, ciocu mic, sunt la guvernare!”. Şi alte alea.

Dacă ar fi să fac o socoteală –  ca la nuntă, din partea mea: majoritatea ziariştilor de la consfătuire îmi sunt prieteni, tovarăşi în meserie. Din partea lui, sunt amicii din partid. Părţi într-o partidă de joc, oricare, deloc imaginară, absolut inoportună.

Scoruri:

Costin Creţu:

Ziariştii au fost manipulaţi şi batjocoriţi, Vîlceanu a pus în funcţie, oricum, pe cine a vrut el.

Narcis Daju:

Numirea de porc făcută de Vilceanu, in urma consultării de porc, arată că magnatului și alora care-i duc trena, le-a murit creierul si organul pentru ridicol.
In compensatie, li s-au mărit burtile, si se cer alimentate cu salarii babane din sinecuri oribile, sub pretextul că „se ocupă” de Brâncuși. Exact ca târâturile din PSD.

Eu:

Îl citez pe Victor Popescu:

Sunteţi asasini ai valorilor!  Ai moştenirii lui Brâncuşi! Unde sunteţi domnule Spiridon Popescu, domnule  Cepoi, domnule Ion Mocioi, domnule Brebenel, domnule Călugăriţa, domnule Bura, domnule Şolea, domnule Strâmbulescu? Unde sunteţi, oameni buni? V-au ruginit peniţele?

 

Notă:

În opinia mea, întâmplarea e nefericită pentru ziarişti.

Ei nu aveau aplecarea să facă propuneri de directori.

Nu aveau nicio afinitate, teoretic,  pentru vreun lider de partid sau pentru partidul în cauză, nu aveau ce să caute la o consfătuire de acest fel , fără ca aceasta să fie la vedere – ca un dialog între oameni cu diverse ocupaţii sociale.

Nu aveau voie să legitimeze o numire în stat, nu există nicio reglementare legislativă în acest sens.

Mai grav, şi-au jignit şi ameninţat colegii de breaslă când subiectul a apărut în spaţiul public.

S-au simţit pârâţi, ceea ce au şi fost.

Căutarea de a se răzbuna, fie doar în scris, pentru o dezvăluire, anulează orice act jurnalistic şi trimite comportamentul spre o altă funcţionalitate a unui individ: activism politic.

 

Condiţii pentru ocuparea unei funcţii de director în Cultură:

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *