Press "Enter" to skip to content

Curtea de Conturi şi licitaţiile CEO

Complexul Energetic Oltenia a fost luat la puricat de Curtea de Conturi. Verificarea a durat câteva luni, încheindu-se în decembrie anul trecut. Preocuparea controlorilor a fost şi capitolul licitaţii, acolo unde acestora  le-a dat ceva …cu virgulă.

În mod obişnuit, administraţia companiei se laudă cu clasări de dosare, cu verificări care au arătat că „nu s-a găsit nimic în neregulă” de către multele şi diversele verificări ale organelor competente, la CEO. Dar, până la un raport al Curţii de Conturi nu putem decât să zugrăvim nişte situaţii, pe baza unor semnale demne de luat în seamă. De altfel, situaţii des întâlnite în astfel de cazuri, după reţeta de mai jos:

Cum pot fi „aranjate” licitaţiile

Dacă ne-am imagina că suntem de ceva timp un soi de şef prin  Complex, nici dintre cei mai mari, dar atât cât să conteze, cum am putea să “aranjăm” o licitaţie?

Cel mai sigur, cu prestatorul sau prestatorii… Reţeta este cunoscută şi la îndemână, faci caietul de sarcini după cum îţi spune prestatorul, pui şi preţurile lui, elimini “legal” competiţia şi ai o licitaţie curată si un câştigător ales în mod democratic!

Semne că sfârşitul mineritului este destul de aproape se regăsesc şi în disperarea cu care unii şefi de prin CEO, învăţaţi cu foarte mulţi bani, dar mai ales deprinşi cu apucături de  moşier pe bunul statului, nu renunţă la a face lucrurile tot cum au învaţat ei, adică mai mult “fărădelege” decât lege.

Iată un exemplu:

Complexul, ( e valabil pentru oricare altă entitate economică), achiziţionează un tip de produs, publică licitaţia pe site-ul de licitaţii publice, anunţă un acord cadru cu mai mulţi operatori, se înscriu patru firme şi….. rămâne una. Celelalte sunt eliminate “legal”.

Problema se pune la reluarea competiţiei! Dacă tu elimini exact competiţia, care îti reduce preţul în aceleaşi condiţii de calitate, nu se cheamă că eşti rău intentionat? BA DAAAAAAA.

Nu se cheamă că ai aranjat lucrurile? BA DAAAAAA.

De reţinut

CE Oltenia nu este doar al celor care sunt angajati în staff si care se poarta uneori ca jupânii absoluti ai resurselor, de orice fel ar fi ele. Prin urmare, licitaţiile libere, estimarea corectă a preţurilor, cerinţe clare prin caietul de sarcini numai  de produse de necessitate, sunt principalele criterii în baza cărora, teoretic, ar trebui să  se întrebuinţeze funcţionarii companiei. Ei ar trebui să ştie cel mai bine că o competiţie sănătoasă (corectă) aduce beneficii inclusiv de imagine.

Normal ar fi cei care se ocupă de licitaţiile din CEO să respecte LEGEA, aşa cum le recomandă fix Curtea de Conturi.

Vom reveni cu detalii!

142 Vizualizări

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger