Press "Enter" to skip to content

Cununii la Poarta Sărutului, de râs şi de plâns!

Spread the love

Evenimentul de ieri, de la Poarta Sărutului, acolo unde o pereche de tineri şi-au oficiat cununia, te lasă fără cuvinte. Acolo s-a întins un covor roşu, s-a ridicat încă o poartă împodobită în care să se încadreze mirii,pentru poze, s-au pus scaune ca la spectacol sau ca la o nuntă în aer liber. Plus, reclame publicitare în faţa monumentului.

Legea interzice atingerea operelor brâncuşiene, dar nu interzice transformarea  locului  aproape sfânt, în orice-ţi trece prin cap. Cu alte cuvinte, aici, în faţa Porţii Sărutului sau la Masa Tăcerii, îţi poţi monta un cort, poţi face picnic, îţi poţi aduce lăutarii, poţi întinde „persanele”, îţi poţi atârna rufele la uscat, dar câte posibilităţi nu sunt, doar ca să-ţi faci un selfie cu invitaţii care joacă şotron în sufletul lui Brâncuşi.

Nu ştim ce ar spune însuşi Brâncuşi despre cununia de ieri. Nu ştim dacă ar fi sesizat cocălăreala aproape statuată de lipsa oricărei reacţii a oamenilor de cultură, a celor care conduc acest oraş,  privind încercarea de a face din Poarta Sărutului un „loc  de fiţe”,  încercarea de a i se duce opera într-un derizoriu absolut. Nu ştim ce ar spune Brâncuşi în afara celor deja spuse: „Eu am vrut să înalţ totul dincolo de pământ. Eu am făcut piatra să cânte pentru Omenire. Sculpturile mele sunt chiar şi pentru cei orbi. Ceea ce vă dăruiesc eu este bucurie curată”.

Constantin Brâncuşi nu ştia însă că noi avem cele mai trăznite bucurii … Nişte „bucurii” de om de peşteră, primitive şi limitate şi de clovni.

Ştim doar că Brâncuşi ar fi avut o singură pretenţie de la noi: să nu fim proşti la infinit.

Noi nu facem decât, odată cu trecerea anilor, să-i întărim convingerea. Noi rămânem iremediabil aşa:  „Când am plecat din România v-am lăsat săraci şi proşti. Când m-am întors v-am găsit şi mai săraci şi mai proşti” – Constantin Brâncuşi.

Jurnalistul Narcis Daju a postat cununia de ieri, făcând public spectacolul aşa cum a fost el.

 

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *