Press "Enter" to skip to content

CEO, cu toată viteza-n zid

Spread the love

România sinucigaşă

Decarbonizarea totală, dictată de UE în urma schimbărilor climatice extreme,are stabilit un termen: 2050.

Situaţia de acum a Complexului Energetic Oltenia, ar fi trebuit să fie cea din 2030. Ar fi trebuit să ne decarbonizăm treptat, de la sine. Inchizi ceva şi pui altceva în loc. La noi, totul prinde viteza luminii.

Repeziciunea cu care se îngroapă CEO, ridică semne reale de întrebare. Primeşte cineva vreun tain pentru asemenea sacrificare? O ultimă sacrificare, cea a industriei cărbunelui? Rămâne un mister. Ca cel al găurii negre în care a dispărut toată economia românească. Niciun vinovat reperat, prins şi încătuşat, pentru subminare de stat.

Acum, e un cumul de idei disperate: Hidroelectrica să devină şi ea o victimă. Dacă va absorbi doar o bucată din CEO, cum lasă să se înţeleagă Doru Vişan, mai există şanse să nu fie îngropată şi ea împreună cu tot sistemul. Pe de altă parte, cui rămân celelalate bucăţi ale CEO, cu tot cu oameni? Ideologii adună trei „soluţii” în total: dintr-o dată se poate face mix, dacă nu merge, punem populaţia să plătească 10 ani peste 10 miliarde de lei. Şi altele, precum „stocuri vara”, nu că s-ar subînţelege  sau că ar fi în fişa postului de şefi, că stocurile s-ar face vara….

Autorităţile scot acum, gunoiul pus şi ţinut cu intenţie, sub preş.

În 2019 nu sunt bani pentru certificatele de carbon. Se va pune şi problema salariilor. Investiţii, ZERO. Este şi o consecinţă a rodului găunos al raţionamentului managerilor de la Ministerul Energiei şi, mai ales, a inteligenţilor care au ajuns în  CEO, sub patronatul oamenilor de partid, încă din 2017. Dar, în 2017 la CEO era totul numai lapte şi miere. Profit, bonusuri, „las că luăm certificatele, mâine. Bani şi diverse indemnizaţii variabile, azi”.

Aflam ieri, de la Doru Vişan că situaţia se ştia. Că a fost, practic, premeditată. Primul pas a fost împrumutul de 500 milioane de lei pentru plata certificatelor aferente anului trecut. Al doilea pas, zice Vişan, schema de sprijin. Şi, apoi, stocuri… făcute cu chiu şi vai,  pentru 19 milioane de tone de cărbune în 2019, nu 22, că nu se mai poate. Să ne amintim, alea de anul trecut, măsurate de echipe guvernamentale, constituiau mai mult pământ decât cărbune şi altele erau mai mult pe hârtie decât în depozit. Deci, când au estimat că în 2019  CEO va produce 15 TW, au minţit, sau ce?

Secretarul de stat, Doru Vişan: “Așa cum se arată în memorandumul promovat și aprobat în Guvern, se prevăd trei etape. Prima etapă era creditul pentru acoperirea certificatelor aferente anului trecut, de 500 milioane de lei, apoi crearea unui mecanism de sprijin pe termen lung, respectiv al treilea pas, care rezolvă foarte multe probleme, atât ale pieței, cât și ale siguranței naționale: vara să creezi stocuri de cărbune, iarna să preiei aceste stocuri, când piața cere și clar acoperă costurile”, a spus Vişan răspunzând întrebărilor presei pe această temă.

O observaţie, Doru Vişan, aproape ministru al Energiei, a uitat să anunţe ce stocuri s-au realizat vara. Această vară.

 

De asemenea, secretarul de stat Doru Vişan a mai uitat să spună, citat aici: https://e-nergia.ro/planul-guvernului-hidroelectrica-va-preua-toate-centralelele-pe-lignit-plus-cea-pe-huila-de-la-paroseni-daca-ue-se-va-opune-schemei-de-sprijin-pentru-ce-oltenia/,  de al doilea împrumut, pus la cale de administraţia Boza, fiindcă, ce să vezi, „deficitul de cashflow estimat este de circa 1.200 milioane lei”, pe  2019, cum scrie în memorandumul vieţii.

O altă observaţie: pentru anul acesta, administraţia Boza a cumpărat certificatele aferente lui ianuarie a acestui an. Nu pentru toată luna, să ne înţelegem. Avem abia vreo 160.000 de certificate CO2 care acoperă cota doar până pe la 10 ianuarie a acestui an!

În cariere oamenii se bat pe scoabe.

CEO îi caută pe oameni din producţie la concedii medicale, că aşa compania plăteşte mai ieftin munca vie. Sau, îi trimite la pază. Fiecare va lua mai puţin cu până la 1.200 de lei în acest caz. Chiar dacă au peste 30 de ani vechime. Rămân, oricum, şi fără sporul de producţie câştigat de ei, când, peste 7.000 de răi au protestat întrerupând spontan lucrul, iarna trecută. Economie, nu glumă. Aşa reuşeşte CEO să-şi plătească  întocmai şi la timp, membrii directoratului, supraveghetorii,  consilierii şi secretarii CS şi pe cei la invizibila „direcţie suport”, şi pe ultimii dar nu cei din urmă oameni angajaţi în ultimii doi ani. Să mai dwea şi indemnizaţii variabile şi maşină la scară şi diurnă.

Un comentariu edificator, pe site-ul e-energie.ro:

marian 

30 septembrie 2019 la 19:34

Vorba marelui profesor Moisil, să-i fie ţărâna uşoara, când a fost întrebat ce părere are despre reorganizarea unor facultăţi,  a spus ,,propun să se unească geografia, cu geologia şi cu geometria si să-l pună preşedinte pe Geo Bogza”.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *