Press "Enter" to skip to content

Declaraţie politică: „Vreau să pun capăt manipulării propagate de PNL și USR”

Obiectul declarației politice: PSD a depus moțiune de cenzură pentru a scăpa românii de austeritatea și ilegalitățile liberalilor!

Stimate colege și stimați colegi,

PSD a depus moțiunea de cenzură pentru că modificarea legii electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri reprezintă o încălcare gravă a principiilor democratice europene.

Nu problema numărului de tururi de scrutin este în discuție, ci momentul în care se face o astfel de modificare.

Moțiunea nu este doar despre modificarea legislației electorale, ci și pentru dezastrul pe care îl face PNL la Guvernare: se împrumută mai mult decât anii de criză ai României, fără a ști unde se duc banii împrumutați, induce incertitudine în economie, care gripează toate motoarele economice, taie sume uriașe de bani de la sănătate și infrastructură, privatizează sănătatea, în dauna pacienților care nu își permit un spital privat, creează deficite economice uriașe.

Îi anunț pe colegii din Parlament că partidele care nu vor vota moțiunea vor fi direct responsabile de guvernarea dezastruoasă a PNL. Nu vor putea spune că nu era în puterea lor de a opri acest dezastru.

În același timp vreau să pun capăt manipulării propagate de PNL și USR.

PNL și USR susțin că trecerea la două tururi nu restrânge democrația și o sporește. Ei susțin că doar în accepțiunea Comisiei de la Veneția recomandarea de a nu modifica legea electorală cu mai puțin de 1 an înainte de alegeri se referă doar la modificările care restrâng exprimarea democratică.

Adevărul este că nicio modificare structurală a legislației electorale nu trebuie făcută cu mai puțin de 1 an înainte de alegeri.

Comisia de la Veneția nu face distincția invocată de PNL și USR. Standardele Comisiei nu analizează dacă o modificare ar lărgi sau ar restrânge democrația, indiferent de câte tururi e vorba, tot poporul decide, deci votul este democratic în esența lui.

Recomandare Comisiei de la Veneția vizează trei aspecte esențiale ale legii electorale care nu trebuie modificate intempestiv, pentru că ar putea crea un avantaj competitiv celor care sunt la putere: sistemul electoral în ansamblul său, respectiv condițiile de participare la vot, modul de atribuire a mandatelor etc. Aici se încadrează trecerea de la un tur la două tururi, pentru că se modifică modul de stabilire a câștigătorului și atribuirea mandatelor. Delimitarea circumscripțiilor electorale și componența birourilor electorale.

Altfel spus, Comisia de la Veneția este preocupată ca cei care sunt la putere să nu schimbe regulile în timpul jocului pentru a-și crea un avantaj electoral. Recomandarea Comisiei e ca modificările ce vizează cele trei aspecte de mai sus să se aplice la alegerile de la finalul următorului ciclu electoral, nu de la cel în cursul căruia se fac modificările.

Comisia de la Veneția nu spune nicăieri că alegerile într-un singur tur ar fi mai puțin sau mai mult democratice decât cele din două tururi. Deci PNL și USR invocă un argument fals atunci când spun că în două tururi s-ar asigura mai multă democrație și atunci poate fi modificată legea oricând înainte de alegeri.

Vă mulțumesc.

Deputat Elvira Șarapatin

78 Vizualizări

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger