Press "Enter" to skip to content

CEO a rămas cu 1,5 milioane de certificate CO2 neplătite

Sătămâna trecută, şeful CEO, Sorinel Boza, a prezentat ca pe o mare realizare faptul că „s-a conformat”, în sensul că certificatele de carbon au fost cumpărate, CEO respectând astfel normele europene. Nu este o mare realizare, achiziţia certificatelor CO2 fiind în fişa postului pe care-l ocupă Sorinel Boza. Aşa că, d-le manager, să lăsăm fanfaronada.

Marea „reuşită” a actualului management se va transforma rapid într-o mare gaură în bugetul CEO. Să fim mai exacţi, în patru luni de zile!

Ceea ce nu prea ştie lumea este faptul că CEO a rămas cu aproximativ 1,500.000 de certificate neplătite, luate cu împrumut de la Vitol şi ELCEN şi care trebuie să fie restituite fix în patru luni.

Realitatea e că CEO trebuie să achiziţioneze certificate în funcţie de câţi megawaţi a produs în prima parte a acestui an, plus cele 1,5 milioane care trebuie returnate. De la sine înţeles e faptul că dacă Boza nu a cumpărat în primele patru luni ale anului 2018 certificate de carbon, anul acesta posibilitatea este şi mai mică. Spre ZERO.  La opt luni de zile, CEO nu va avea  certificate cumpărate pentru anul acesta.

Cu alte cuvinte, creditul în valoare de 500 de milioane de lei la care se adaugă şi datoria de 1,5 milioane de certificate de carbon, plus obligaţia de a achiziţiona şi certificatele pe primele patru luni ale acestui an, bagă CEO într-o gaură chiar neagră.

Spre DEZASTRU

Pe scurt, Complexul Energetic Oltenia este într-o situaţie şi mai proastă în acest an, faţă de 2018 când a înregistrat o pierdere de peste 1,1 miliarde de lei: 250 de milioane de lei, adică jumătate din creditul luat pentru certificate trebuie achitat în acest an. Dacă adăugăm  restul de 1,5 milioane de certificate la un preţ de numai 20 de euro, nu 27 sau 28 de euro cât s-a tranzacţionat în multe rânduri,  înseamnă 30 de milioane de euro, adică vreo 150 milioane de lei.  Cu totul,  o sumă de 400 de milioane de lei  care trebuie achitată de CEO pentru anul trecut.

În acest context este greu de crezut că, în toamnă, Complexul va avea banii pentru certificatele obligatorii anului 2019.

400 milioane de lei rămase din 2018 sunt echivalentul a patru milioane de certificate de carbon. Practic, CEO nu va avea cash- ul necesar pentru niciun certificat pe anul acesta.

Toate datele  duc la un singur rezultat: Şefii Complexului Energetic Oltenia nu vor putea cumpăra certificatele CO2  în 2019, fiind OBLIGAŢI ca în 2020 să cumpere TOATE certificatele aferente lui 2019, chiar  în primele patru luni ale anului 2020.

Reamintim că în raportul Corpului de Control al ministrului Energiei, actualul management se face vinovat de prejudicii aduse Complexului, prin necumpărarea de certificate CO2 când preţul unui certificat era de 7 sau 8 euro.

104 Vizualizări

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Follow by Email
WhatsApp
FbMessenger